Żeliwne patelnie grillowe

Coraz popularniejsze stają się patelnie grillowe z żeliwa, jak te z ostrego-sklepu. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż posiadają one szereg zalet. Wykonywane są z naturalnego żeliwa, a niekiedy dodatkowo pokrywane powłokami porcelanowymi.

Co i jak?

Patelnie żeliwne zastępują powoli ogrodowe grille, przynajmniej w Stanach Zjednoczonych. Dzięki nim nawet w domu można przyrządzić smakowite mięso czy warzywa. Sam proces grillowania jest zresztą bardzo zdrowy. Tłuste mięsa bowiem wytapiają się, a chude pozostają tak samo soczyste. Patelnie z żeliwa nie posiadają drewnianego uchwytu, a więc nadają się także do wykorzystania w piekarniku.

Jak używać i co wybrać?

Patelnia żeliwna niewątpliwie pozwala na przygotowanie wielu potraw bez jakiegokolwiek ubytku walorów smakowych i zapachowych. Jaki model wybrać – ten z naturalnego żeliwa czy z dodatkową  powłoką nieprzywierającą? Każde rozwiązanie ma oczywiście swoje wady i zalety, z którymi wcześniej warto się zapoznać. Wysokiej klasy patelnie z żeliwa mogą z powodzeniem służyć przez wiele lat, gdyż wraz z upływem czasu ich właściwości pogłębiają się. Trzeba jedynie o nie odpowiednio dbać, m.in. regularnie czyścić i każdorazowo wycierać do sucha, gdyż materiał ten jest podatny na rdzę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *